شبکه بریتانیا در ایران 🇮🇷 ( قسمت نهم )

📑 شبکه بریتانیا 🇬🇧 در ایران 🇮🇷 ( قسمت نهم )
خاندان قوام الملک – آن یهودی نمک به حرام ( ۳ ) !
📑 آقا محمدخان قاجار به پاس اين اقدام به حاجی ابراهيم كلانتر لقب “خانی” اعطا كرد و وی را در سمت بيگلربيگي فارس منصوب نمود. كمـي بعـد ، در اوايـل سـال ١٢٠٩ق ./ ١٧٩٤م. ابراهيم خان به”اعتمادالدوله” ملقب شد و در مسـند وزارت بنيـانگذار سـلطنت قجر جاي گرفت. ابراهيم خان اعتمادالدوله به مدت چهار سال تنها وزير آقـا محمدخـان قاجار و سپس به مدت چهار سال صدراعظم مقتدر فتحعلی شاه بــود . او در تمـامی ايـن دوران هشت ساله نفر دوم حكومت ايران به شـمار ميرفـت و بسـياری از منـاصب عـالی دولتی را در ميان اعضای خانواده و وابستگان خود تقسيم نمود .
📄 بدينسان ، در سالهای سرنوشت ساز صعود و اقتدار ناپلئون بنــاپـارت در غـرب و ستيز تيپو سلطان و ” زمان شاه افغان ” با استعمار بريتانيا در شرق ، زمام امور دولت ايران درواقع به دست ابراهيم خان اعتمادالدوله و ساير اعضای خاندان قوام شــيرازی بـود .
📄 معهذا ، پس از پايان مأموريت مهديعلي خان و كاپيتان جــان ملكـم در ايـران ، بنـاگـاه ابراهيم خان اعتمادالدوله مورد غضب فتحعلی شاه قاجار قــرار گرفـت و در اول ذيحجـه ١٢١٥ق ./ ١٥ آوريل ١٨٠١م. به دستور شاه قلع و قمع اين خــانواده آغـاز شـد. ابراهيـم خان را كور كرده ، زبانش را بريدند و بهمراه خانوادهاش به قزوين و سپس طالقان تبعيـد نمودند و در آنجا به قتل رسانيدند . بسياری از بستگان او نيز چنين سرنوشتی يافتند .
افول خاندان قوام شيرازی موقت بــود . يـك دهـه بعـد، در سـال ١٢٢٦ق ./ ١٨١١م ، درست در زمانی كه روابط ايران و بريتانيا بهبود يافت و هيئت فرانســوی ايـران را تـرك گفت ، فتحعلی شاه بار ديگر آنان را مورد التفات قرار داد و بازمــاندگـان حـاجی ابراهيـم خان را در مناصب عــالی حكومتـی گمـارد. از جملـه ، مـيرزا علـی اكبرخـان ( ١٢٠٣- ١٢٨٢ق.) ، پسر چهارم ابراهيم خان ، در ايـن سـال بيگلربيگـی فـارس شـد. او در سـال ١٢٤٥ق به قوام الملك ملقب شد و از آن پس اين لقب در خاندان فوق موروثی گرديـد . قوام الملك اول در پنج سال پاياني عمر خود نايب التوليه آستان قــدس رضـوی (مشـهد ) بود .
📄 خاندان قوام شــيرازی در تمـامی دوران پسـين ، تـا انقـلاب اسـلامي ( ١٣٥٧ش) ، از مقتدرترين و ثروتمندترين خاندانهای حكومتگر ايران بودند . پايگاه اقتدار آنان در شــهر شيراز بود و املاك پهناوری را در سراسر فارس و ساير نقــاط ايـران در تملـك داشـتند . رياست آنان بر ايلات خمسه فارس ( عرب ، باصری ، بهارلو ، اينالو و نفر ) ، كه از زمان علـی محمدخان قوام الملك ، پسر قوام الملك اول ، در رقابت با ايل بزرگ قشـقايی پديـد شـد به ايشان قدرت نظامی و سياسی فراوانــی بخشـيد كـه در زمـان ( ١٢٧٨ق ./ ١٨٦١م ) ، جنگ اول جهاني از آن به سود استعمار بريتانيا بهره بردند . پنجمين و آخرين فرد از اين خاندان كه به قوام المــك ملقـب شـد ابراهيـم قـوام ( ١٢٦٨ -١٣٤٨ش.) اسـت كـه از متنفذترين شخصيت هاي دوران پهلوی به شمار ميرفت . او پدر زن امير اســداالله علـم است
💡❗️ فردوست : شاپورجی زمانی به من گفت انگلیسی ها با وفا هستند و وقتی یک نفر با انگلستان همکاری کند این همکاری به طور موروثی در خانواده اش می ماند ! ؛ این گفته شاپورجی در مورد خانواده قوام شیرازی کاملا صدق میکند …
🔖 در ادامه : فردوست راجع به خاندان قوام الملک شیرازی مینویسد … [ مامور انگلیس بودن برایش مسئله نبود و یک عادت خانوادگی بود . کارمندان سفارت انگلیس با خانواده شان هر موقع میل داشتند به منزل او می آمدند و اکثر شب ها یکی دو مهمان انگلیسی داشت . توجه خاصی به آنها نمیکرد مثل اینکه جزئی از خانواده ش بودند … ]
دیدگاهتان را بنویسید